سرطان پانکراس چه علائمی دارد و چطور تشخیص داده می گردد؟

به گزارش طراحی وبسایت، سرطان لوزالمعده یا پانکراس Pancreatic cancer در بافت های لوزالمعده شما آغاز می گردد - عضوی در شکم شما که در پشت قسمت تحتانی معده شما قرار گرفته است. لوزالمعده آنزیم هایی را آزاد می نماید که به هضم یاری می نمایند و هورمون هایی فراوری می نماید که به مدیریت قند خون یاری می نمایند.

سرطان پانکراس چه علائمی دارد و چطور تشخیص داده می گردد؟

پانکراس شما حدود 6 اینچ (15 سانتی متر) طول دارد و شبیه گلابی است که به پهلو خوابیده باشد. هورمون هایی از جمله انسولین ترشح می نماید تا به بدن شما در پردازش قند موجود در غذا هایی که می خورید یاری کند. و شیره های گوارشی فراوری می نماید تا به بدن شما در هضم غذا و جذب مواد مغذی یاری کند.

انواع مختلفی از توموردر لوزالمعده ممکن است رخ دهد، از جمله تومور های سرطانی و غیر سرطانی. شایع ترین نوع سرطانی که در لوزالمعده تشکیل می گردد در سلول هایی آغاز می گردد که مجاری ای را که آنزیم های گوارشی فراوری می نمایند (آدنوکارسینوم مجرای پانکراس) پوشانده اند.

سرطان لوزالمعده به ندرت در مراحل اولیه، زمانی که مقدار درمانش بیشتر است، تشخیص داده می گردد. این به این علت است که اغلب تا زمانی که به سایر اندام ها سرایت ننموده است، علائمی ایجاد نمی نماید.

گزینه های درمانی سرطان پانکراس بر اساس وسعت سرطان انتخاب می شوند. گزینه ها ممکن است شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی یا ترکیبی از این موارد باشد.

علائم

علائم و نشانه های سرطان لوزالمعده اغلب تا زمانی که بیماری پیشرفته نشده باشد، ظاهر نمی شوند. آن ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • درد شکمی که به پشت شما منتشر می گردد
  • از دست دادن اشتها یا کاهش وزن ناخواسته
  • زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
  • مدفوع رنگ روشن
  • ادرار تیره رنگ
  • خارش پوست
  • تشخیص تازه دیابت یا دیابت موجود که کنترل آن سختتر می گردد
  • لخته شدن خون
  • خستگی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت مشاهده علائم غیرقابل توضیحی که شما را نگران می نماید، به پزشک خود مراجعه کنید. بسیاری از شرایط دیگر می توانند این علائم را ایجاد نمایند، بنابراین پزشک ممکن است این شرایط و بعلاوه سرطان پانکراس را آنالیز کند.

علل

معین نیست چه چیزی باعث سرطان پانکراس می گردد. پزشکان عواملی را شناسایی نموده اند که ممکن است خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش دهد، از جمله سیگار کشیدن و داشتن جهش های ژنی ارثی.

چگونه سرطان لوزالمعده تشکیل می گردد

سرطان لوزالمعده زمانی رخ می دهد که سلول های لوزالمعده تغییراتی (جهش) در DNA خود پیدا می نمایند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. این جهش ها به سلول ها می گویند که بدون کنترل رشد نمایند و پس از مرگ سلول های طبیعی به زندگی خود ادامه دهند. این سلول های تجمع یافته می توانند تومور ایجاد نمایند. زمانی که سلول های سرطانی پانکراس درمان نشوند، می توانند به اندام ها و رگ های خونی مجاور و قسمت های دوردست بدن توسعه پیدا نمایند.

بیشتر سرطان های لوزالمعده در سلول هایی که مجاری پانکراس را پوشانده اند آغاز می گردد. این نوع سرطان، آدنوکارسینوم پانکراس یا سرطان برون ریز پانکراس نامیده می گردد. به ندرت، سرطان می تواند در سلول های فراوری نماینده هورمون یا سلول های عصبی غدد درون ریز پانکراس ایجاد گردد. این نوع سرطان، تومور های عصبی غدد پانکراس، تومور های سلول جزایر یا سرطان غدد درون ریز پانکراس نامیده می شوند.

عوامل خطر

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پانکراس را افزایش دهند عبارتند از:

  • سیگار کشیدن
  • دیابت
  • التهاب مزمن پانکراس (پانکراتیت)
  • سابقه خانوادگی سندرم های ژنتیکی که می تواند خطر سرطان را افزایش دهد، از جمله جهش ژن BRCA2، سندرم لینچ و سندرم ملانوما بدخیم مول غیر معمول خانوادگی (FAMMM)
  • سابقه خانوادگی سرطان پانکراس
  • چاقی
  • سن بالا، در بیشتر افراد پس از 65 سالگی تشخیص داده می شوند

یک مطالعه بزرگ نشان داد که ترکیبی از سیگار کشیدن، دیابت طولانی مدت و رژیم غذایی نامناسب خطر ابتلا به سرطان پانکراس را فراتر از خطر هر یک از این عوامل به تنهایی افزایش می دهد.

عوارض

با پیشرفت سرطان لوزالمعده، می تواند عوارضی مانند:

  • کاهش وزن. تعدادی از عوامل ممکن است باعث کاهش وزن در افراد مبتلا به سرطان پانکراس گردد. کاهش وزن ممکن است اتفاق بیفتد زیرا سرطان انرژی بدن را مصرف می نماید. تهوع و استفراغ ناشی از درمان های سرطان یا فشار دادن تومور به معده ممکن است خوردن را سخت کند. یا ممکن است بدن شما در پردازش مواد مغذی از غذا مشکل داشته باشد زیرا لوزالمعده شما به مقدار کافی شیره گوارشی فراوری نمی نماید.
  • زردی. سرطان پانکراس که مجرای صفراوی کبد را مسدود می نماید، می تواند باعث زردی گردد. علائم شامل زردی پوست و چشم ها، ادرار تیره رنگ و مدفوع کم رنگ است. زردی معمولاً بدون درد شکمی رخ می دهد.

پزشک ممکن است توصیه کند که یک لوله پلاستیکی یا فلزی (استنت) در داخل مجرای صفراوی قرار داده گردد تا آن را باز نگه دارد. این کار با یاری روشی به نام کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) انجام می گردد. در طی ERCP، یک آندوسکوپ از گلو، به وسیله معده و به قسمت بالایی روده کوچک عبور می نماید. سپس یک رنگ به وسیله یک لوله توخالی کوچک (کاتتر) که از داخل آندوسکوپ عبور می نماید، به پانکراس و مجاری صفراوی تزریق می گردد. در نهایت تصاویری از مجاری گرفته می گردد.

  • درد یک تومور در حال رشد ممکن است بر روی اعصاب شکم فشار بیاورد و باعث درد شدید گردد. دارو های ضد درد می توانند به شما یاری نمایند احساس راحتی بیشتری داشته باشید. درمان هایی مانند پرتودرمانی و شیمی درمانی ممکن است به کند کردن رشد تومور یاری نموده و مقداری درد را تسکین دهند.

در موارد شدید، پزشک شما ممکن است روشی را برای تزریق الکل به اعصابی که درد شکم شما را کنترل می نمایند (بلوک شبکه سلیاک) توصیه کند. این روش اعصاب را از ارسال سیگنال های درد به مغز شما باز می دارد.

  • انسداد روده. سرطان پانکراس که به قسمت اول روده کوچک (اثنی عشر) رشد می نماید یا به آن فشار می آورد، می تواند جریان غذای هضم شده از معده به روده را مسدود کند.

پزشک ممکن است توصیه کند که یک لوله (استنت) در روده کوچک شما قرار داده گردد تا آن را باز نگه دارد. در بعضی شرایط، ممکن است انجام عمل جراحی برای قرار دادن یک لوله تغذیه موقت یا اتصال معده به نقطه پایین تری در روده که به وسیله سرطان مسدود نشده است، مفید باشد.

پیشگیری

ممکن است خطر ابتلا به سرطان پانکراس را کاهش دهید اگر:

  • سیگار نکشید. اگر سیگار می کشید، سعی کنید آن را ترک کنید. با پزشک خود در خصوص استراتژی هایی که به شما یاری می نماید متوقف شوید، از جمله گروه های حمایتی، دارو ها و درمان جایگزین نیکوتین صحبت کنید. اگر سیگار نمی کشید، آغاز نکنید.
  • وزن سالم را حفظ کنید. اگر وزن مناسبی دارید، برای حفظ آن کوشش کنید. اگر احتیاج به کاهش وزن دارید، کاهش وزن آهسته و پیوسته را هدف قرار دهید - 1 تا 2 پوند (0.5 تا 1 کیلوگرم) در هفته. ورزش روزانه را با یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه و غلات کامل با بخش های کوچکتر ترکیب کنید تا به کاهش وزن یاری کنید.
  • یک رژیم غذایی سالم انتخاب کنید. رژیم غذایی پر از میوه ها و سبزیجات رنگارنگ و غلات کامل ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطان یاری کند.

اگر سابقه خانوادگی سرطان لوزالمعده دارید، با یک مشاور ژنتیک دیدار کنید. او می تواند سابقه سلامت خانوادگی شما را با شما آنالیز کند و مشخص کند که آیا ممکن است از آزمایش ژنتیکی برای درک خطر ابتلا به سرطان پانکراس یا سایر سرطان ها سود ببرید یا خیر.

تشخیص

سونوگرافی پانکراسکادر گفتگوی پاپ آپ را باز کنید

اگر پزشک شما مشکوک به سرطان لوزالمعده باشد، ممکن است شما را تحت یک یا چند آزمایش زیر قرار دهد:

  • تست های تصویربرداری که تصاویری از اندام های داخلی شما ایجاد می نماید. این آزمایش ها به پزشکان یاری می نماید تا اندام های داخلی شما از جمله پانکراس را تجسم نمایند. تکنیک های مورد استفاده برای تشخیص سرطان لوزالمعده شامل سونوگرافی، اسکن توموگرافی کامپیوتری (CT)، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و گاهی اوقات، اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) است.
  • استفاده از یک اسکوپ برای ایجاد تصاویر سونوگرافی از پانکراس شما. سونوگرافی آندوسکوپی (EUS) از دستگاه سونوگرافی برای تهیه تصاویری از پانکراس از داخل شکم شما استفاده می نماید. دستگاه به وسیله یک لوله نازک و انعطاف پذیر (اندوسکوپ) از مری شما عبور می نماید و به معده شما می رسد تا تصاویر را به دست آورد.
  • برداشتن نمونه بافت برای آزمایش (بیوپسی). بیوپسی روشی برای برداشتن نمونه کوچکی از بافت برای آنالیز زیر میکروسکوپ است. اغلب بافت در طول EUS با عبور ابزار های مخصوص از آندوسکوپ جمع آوری می گردد. در موارد کمتر، نمونه ای از بافت از لوزالمعده با وارد کردن یک سوزن به وسیله پوست و داخل پانکراس جمع آوری می گردد (اسپیراسیون با سوزن ظریف).
  • آزمایش خون. پزشک شما ممکن است خون شما را برای پروتئین های خاصی (مارکر های توموری) که به وسیله سلول های سرطانی پانکراس ریخته می گردد، آزمایش کند. یکی از تست های نشانگر تومور که در سرطان پانکراس استفاده می گردد CA19-9 نام دارد. ممکن است در درک چگونگی پاسخ سرطان به درمان مفید باشد. اما این آزمایش همواره قابل اعتماد نیست زیرا بعضی از افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده سطح CA19-9 بالایی ندارند و این باعث می گردد که آزمایش کمتر مفید باشد.

اگر پزشک تشخیص سرطان لوزالمعده را تایید کرد، سعی می نماید وسعت (مرحله) سرطان را مشخص کند. با استفاده از اطلاعات حاصل از آزمایشات مرحله بندی، پزشک سرطان لوزالمعده شما را مرحله ای مشخص می نماید که به مشخص اینکه چه درمان هایی بیشترین سود را برای شما دارند یاری می نماید.

مراحل سرطان پانکراس با اعداد رومی از 0 تا IV نشان داده می گردد. پایین ترین مراحل نشان می دهد که سرطان محدود به پانکراس است. در مرحله چهارم، سرطان به سایر نقاط بدن توسعه یافته است.

سیستم مرحله بندی سرطان همچنان در حال تکامل است و با بهبود تشخیص و درمان سرطان به وسیله پزشکان پیچیده تر می گردد.

دریغ نکنید که از پزشک خود در خصوص تجربه او در خصوص تشخیص سرطان پانکراس بپرسید. اگر شک دارید، نظر دوم را دریافت کنید.

درمان

درمان سرطان پانکراس به مرحله و محل سرطان و بعلاوه به سلامت کلی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد. برای بیشتر افراد، اولین هدف درمان سرطان پانکراس، از بین بردن سرطان در صورت امکان است. وقتی این یک گزینه نیست، تمرکز ممکن است روی بهبود کیفیت زندگی و محدود کردن سرطان از رشد یا ایجاد آسیب بیشتر باشد.

درمان ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این موارد باشد. زمانی که سرطان لوزالمعده پیشرفته است و احتمالاً این درمان ها فایده ای ندارند، پزشک روی تسکین علائم (مراقبت تسکینی) تمرکز می نماید تا شما را تا حد امکان راحت نگه دارد.

عمل جراحی

عمل های مورد استفاده در افراد مبتلا به سرطان پانکراس عبارتند از:

  • جراحی برای تومور های سر پانکراس. اگر سرطان شما در سر لوزالمعده قرار گرفته است، ممکن است عمل جراحی به نام روش Whipple (پانکراتیکودئودنکتومی) را در نظر بگیرید.

روش ویپل از نظر فنی یک عمل سخت برای برداشتن سر پانکراس، اولین قسمت روده کوچک (اثنی عشر)، کیسه صفرا، بخشی از مجرای صفراوی و غدد لنفاوی مجاور است. در بعضی شرایط ممکن است بخشی از معده و روده بزرگ نیز برداشته گردد. جراح قسمت های به جای مانده از لوزالمعده، معده و روده ها را دوباره به هم متصل می نماید تا به شما امکان هضم غذا را بدهد.

  • جراحی برای تومور های بدن و دم پانکراس. جراحی برداشتن سمت چپ (بدن و دم) پانکراس را پانکراتکتومی دیستال می نامند. جراح شما بعلاوه ممکن است احتیاج به برداشتن طحال شما داشته باشد.
  • جراحی برای برداشتن کل پانکراس. در بعضی افراد، ممکن است احتیاج به برداشتن کل پانکراس باشد. به این عمل پانکراتکتومی کامل می گویند. شما می توانید بدون لوزالمعده به طور نسبتاً طبیعی زندگی کنید اما به انسولین و جایگزینی آنزیم مادام العمر احتیاج دارید.
  • جراحی برای تومور هایی که عروق خونی مجاور را تحت تأثیر قرار می دهند. بسیاری از افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده پیشرفته در صورتی که تومور های آن ها رگ های خونی مجاور را درگیر کند، واجد شرایط عمل ویپل یا سایر جراحی های پانکراس نیستند. در مراکز پزشکی بسیار تخصصی و با تجربه، جراحان ممکن است عمل جراحی پانکراس را ارائه دهند که شامل برداشتن و بازسازی عروق خونی آسیب دیده است.

هر یک از این جراحی ها خطر خونریزی و عفونت را به همراه دارد. پس از جراحی، اگر معده در تخلیه مشکل داشته باشد (تاخیر در تخلیه معده) بعضی افراد دچار تهوع و استفراغ می شوند. پس از هر یک از این روش ها انتظار بهبودی طولانی را داشته باشید. شما چندین روز را در بیمارستان سپری خواهید کرد و سپس چندین هفته در خانه بهبود خواهید یافت.

تحقیقات گسترده نشان می دهد که جراحی سرطان لوزالمعده زمانی که به وسیله جراحان مجرب در مراکزی که بسیاری از این عمل ها را انجام می دهند، عوارض کمتری ایجاد می نماید. در خصوص تجربه جراح و بیمارستان خود در خصوص جراحی سرطان پانکراس دریغ نکنید. اگر شک دارید، نظر دوم را دریافت کنید.

شیمی درمانی

شیمی درمانی از دارو ها برای یاری به کشتن سلول های سرطانی استفاده می نماید. این دارو ها را می توان به داخل رگ تزریق کرد یا به صورت خوراکی مصرف کرد. ممکن است یک داروی شیمی درمانی یا ترکیبی از آن ها دریافت کنید.

شیمی درمانی بعلاوه می تواند با پرتودرمانی (شیمی درمانی) ترکیب گردد. شیمی درمانی معمولاً برای درمان سرطانی استفاده می گردد که فراتر از پانکراس به سایر اندام ها توسعه نیافته است. در مراکز پزشکی تخصصی، این ترکیب ممکن است قبل از جراحی برای یاری به کوچک شدن تومور استفاده گردد. گاهی اوقات پس از جراحی برای کاهش خطر عود سرطان پانکراس استفاده می گردد.

در افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده پیشرفته و سرطانی که به سایر قسمت های بدن توسعه یافته است، شیمی درمانی ممکن است برای کنترل رشد سرطان، تسکین علائم و طولانی تر شدن بقا استفاده گردد.

پرتو درمانی

پرتودرمانی از پرتو های پرانرژی مانند پرتو های ساخته شده از اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می نماید. ممکن است قبل یا بعد از جراحی سرطان، درمان های پرتودرمانی، اغلب همراه با شیمی درمانی، دریافت کنید. یا زمانی که سرطان شما با جراحی قابل درمان نباشد، پزشک ممکن است ترکیبی از درمان های پرتودرمانی و شیمی درمانی را توصیه کند.

پرتودرمانی معمولاً از دستگاهی می آید که در اطراف شما حرکت می نماید و تابش را به نقاط خاصی از بدن شما راهنمایی می نماید (تابش پرتو خارجی). در مراکز پزشکی تخصصی، پرتودرمانی ممکن است در حین جراحی (اشعه حین عمل) انجام گردد.

پرتودرمانی سنتی از اشعه ایکس برای درمان سرطان استفاده می نماید، اما شکل تازهتری از پرتو با استفاده از پروتون در بعضی از مراکز پزشکی موجود است. در شرایط خاص، پروتون درمانی می تواند برای درمان سرطان لوزالمعده استفاده گردد و ممکن است در مقایسه با پرتودرمانی استاندارد عوارض جانبی کمتری داشته باشد.

آزمایشات بالینی

کارآزمایی های بالینی مطالعاتی برای آزمایش درمان های تازه، مانند درمان سیستمیک، و رویکرد های تازه برای جراحی یا پرتودرمانی هستند. اگر درمان مورد مطالعه ایمن تر و موثرتر از درمان های فعلی ثابت گردد، می تواند به استاندارد تازه مراقبت تبدیل گردد.

آزمایشات بالینی سرطان لوزالمعده ممکن است به شما این فرصت را بدهد که درمان هدفمند تازه، دارو های شیمی درمانی، درمان های ایمونوتراپی یا واکسن ها را امتحان کنید.

آزمایشات بالینی نمی توانند درمان را تضمین نمایند و ممکن است عوارض جانبی جدی یا غیرمنتظره ای داشته باشند. از سوی دیگر، آزمایشات بالینی سرطان به دقت تحت نظارت قرار می گیرند تا اطمینان حاصل گردد که تا حد امکان ایمن انجام می شوند. و آن ها دسترسی به درمان هایی را ارائه می دهند که در غیر این صورت در دسترس شما نبودند.

با پزشک خود در خصوص اینکه چه آزمایشات بالینی ممکن است برای شما مناسب باشد صحبت کنید.

مراقبت حمایتی (تسکینی)

مراقبت تسکینی یک مراقبت پزشکی تخصصی است که بر تسکین درد و سایر علائم یک بیماری جدی تمرکز دارد. مراقبت تسکینی مانند مراقبت در آسایشگاه یا مراقبت خاتمه عمر نیست. مراقبت تسکینی به وسیله تیم هایی متشکل از پزشکان، پرستاران، مددکاران اجتماعی و سایر متخصصان آموزش دیده ویژه ارائه می گردد. هدف این تیم ها بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده هایشان است.

متخصصان مراقبت های تسکینی با شما، خانواده و سایر پزشکان شما همکاری می نمایند تا لایه ای اضافی از حمایت را ارائه دهند که مکمل مراقبت های پزشکی مداوم شما باشد. اغلب در حین انجام درمان های تهاجمی مانند جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی استفاده می گردد.

هنگامی که مراقبت های تسکینی همراه با سایر درمان های مناسب استفاده می گردد - حتی بلافاصله پس از تشخیص - افراد مبتلا به سرطان ممکن است احساس بهتری داشته باشند و عمر طولانی تری داشته باشند.

طب جایگزین

بعضی از رویکرد های طب یکپارچه و جایگزین ممکن است به علائم و نشانه هایی که به علت سرطان یا درمان های سرطان تجربه می کنید یاری نمایند.

درمان هایی که به شما یاری می نماید تا با پریشانی کنار بیایید

افراد مبتلا به سرطان اغلب دچار ناراحتی می شوند. بعضی تحقیقات نشان می دهد که ناراحتی در افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده شایع تر از افراد مبتلا به انواع دیگر سرطان است.

اگر مضطرب هستید، ممکن است در خوابیدن مشکل داشته باشید و مدام به سرطان خود فکر کنید. ممکن است احساس عصبانیت یا غمگینی کنید.

احساسات خود را با پزشک خود در میان بگذارید. متخصصان می توانند به شما یاری نمایند تا احساسات خود را مرتب کنید و به شما در ایجاد استراتژی هایی برای مقابله یاری نمایند. در بعضی موارد، دارو ها ممکن است یاری نمایند.

طب یکپارچه و درمان های جایگزین نیز ممکن است به شما در مقابله با پریشانی یاری کند. مثال ها عبارتند از:

  • طب سوزنی
  • هنر درمانی
  • ورزش
  • ماساژ درمانی
  • مراقبه
  • موزیک درمانی
  • تمرینات آرامش بخش
  • معنویت

اگر به این گزینه های درمانی علاقه مند هستید، با پزشک خود صحبت کنید.

منبع: یک پزشک

به "سرطان پانکراس چه علائمی دارد و چطور تشخیص داده می گردد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرطان پانکراس چه علائمی دارد و چطور تشخیص داده می گردد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید