طرز تهیه آش دندانی اصیل

به گزارش طراحی وبسایت، آش دندونی یکی از آش های سنتی ایران است. اصالت این آش به آذربایجان غربی و شرقی بر می گردد. نام گذاری این آش به این علت بوده که هنگامی که کودک نخستین دندانش رشد می نماید این آش را در این منطقه ها می پختند. پس این غذا یک غذای مناسبتی محسوب می گردد. در این جشن البته غذاهای دیگری نیز وجود دارد اما آش دندونی یا آش دندونک مهم ترین آنهاست. این آش شامل میزان زیادی حبوبات و گوشت می گردد. در ادامۀ این مطلب قصد داریم طرز تهیه آش دندانی را آموزش دهیم. پس اگر برای اولین بار است که قصد دارید این غذای مناسبتی و مقوی را تهیه کنید، این مطلب را تا خاتمه مطالعه نمایید.

طرز تهیه آش دندانی اصیل

طرز تهیه آش دندونی

همانطور که اشاره شد در دستور پخت آش دندانی اندازه زیادی حبوبات و گوشت گوسفندی وجود دارد. به علت وجود حبوبات در این آش، مانند آش رشته زمان نسبتاً زیادی نیاز است تا حبوبات کاملاً پخته و نرم شوند. پس بهتر است اگر قصد دارید این آش را تهیه کنید، از شب قبل برای درست کردن آن اقدام کنید. در ادامه مواد اولیه برای تهیه آش دندونی مناسب 4 نفر آورده شده است. پس اگر قصد دارید آن را برای تعداد افراد بیشتر و یا کمتری تهیه کنید، اندازه اولیه را به همین نسبت تغییر دهید. تزئین این آش نیز مانند آش رشته با کشک و پیاز داغ انجام می گردد.

مواد لازم برای تهیه آش دندونی

  • گوشت گوسفندی خرد شده 300 گرم
  • لوبیا چیتی ½ پیمانه
  • پیاز میانه 2 عدد
  • گندم 1 پیمانه
  • برنج نیم دانه ½ پیمانه
  • عدس ½ پیمانه
  • جو ½ پیمانه
  • نخود ½ پیمانه
  • لوبیا قرمز ½ پیمانه
  • پیاز داغ 6 قاشق غذاخوری
  • نعنا داغ 4 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل به اندازه لازم
  • آب به اندازه لازم
  • دارچین و کشک به اندازه لازم

مراحل تهیه آش دندونی

به طور کلی تهیه هر نوع آش، پیچیدگی زیادی ندارد. تنها نکتۀ مهم در تهیه آن ها این است که مواد اولیه به خوبی پخته و آش غلیظ باشد. در ادامه تمام مراحل طرز تهیه آش دندونی را به طور کامل آموزش داده ایم.

خیس کردن حبوبات

در طرز تهیه آش دندونی ابتدا باید از 7 یا 8 ساعت قبل حبوبات را درون آب قرار دهید تا کاملاً خیس بخورند. برای این کار باید هر نوع از حبوبات و بعلاوه گندم را درون کاسه های جداگانه قرار دهید و داخل آن آب گرم بریزید. این کار باعث می گردد نفخ حبوبات گرفته گردد. بعلاوه بهتر است که در طول این 7 الی 8 ساعت چندین بار آب آن ها را عوض کنید.

ترکیب برنج و حبوبات

در مرحلۀ دوم نوبت به این می رسد که حبوبات و برنج را به همراه آب درون قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. گفتنی است که بعضی از حبوبات مانند نخود و لوبیا کمی نسبت به سایر مواد دیرتر می پزند. پس اگر آن ها را از قبل آماده کنید، نتیجۀ نهایی بهتر خواهد شد.

پختن گوشت

حال نوبت به پختن گوشت گوسفندی می رسد. برای این کار پیاز را به 4 قسمت تقسیم کنید و سپس درون یک قابلمۀ دیگر به همراه آب و گوشت گوسفندی خرد شده قرار دهید. باید اجازه دهید که گوشت کاملاً به همراه پیاز و ادویه ها مغز پخت گردد. در همین مرحله نیز می توانید انواع ادویه مانند نمک و فلفل، زردچوبه و دارچین را اضافه کنید تا به اصطلاح به خورد گوشت برود.

ریش ریش کردن گوشت

پس از آن که گوشت به خوبی پخته شد باید آب و گوشت را از یک صافی رد کنید. گفتنی است که این آب را نباید دور بریزید. پس آن را در یک طرف جداگانه نگه دارید تا سپس از آن بهره ببرید. زمانی که گوشت خنک شد می توانید آن را با گوشت کوب بکوبید و یا با استفاده از دست ریش ریش کنید.

اضافه کردن گوشت

پس از آنکه تمام حبوبات و گندم به خوبی پخته شده بودند و گندم باعث لعاب انداختن غذا شده بود می توانید آب گوشت و گوشت را به قابلمه اضافه کنید. در این مرحله برای طعم بهتر نیز می توانید از عصارۀ قلم نیز بهره ببرید. آش را دائماً هم بزنید تا ته نگیرد. بعلاوه اگر احساس کردید خیلی غلیظ است، به آن کمی آب داغ اضافه کنید و مجدد هم بزنید.

تهیه پیاز و نعناع داغ

همانطور که اشاره شد بر روی آش دندونی اصیل پیاز، نعناع و سیر داغ قرار می گیرد. برای این کار باید هر کدام از این مواد را به صورت جداگانه تهیه کنید. ابتدا دو عدد پیاز را به شکل خلالی خرد کنید و به همراه کمی روغن درون تابه تفت دهید. می توانید کمی شکر نیز به آن اضافه کنید. برای درست کردن سیر و نعناع داغ نیز باید آن ها را خرد کنید و به همراه روغن داغ درون تابه تفت دهید. توجه داشته باشید که هر کدام را باید به صورت مجزا تهیه کنید. توجه داشته باشید که برای تهیه نعناع داغ مراقب باشید به محض آن که نعناع تغییر رنگ داد آن را از روی حرارت بردارید.

تزئین آش دندونی

برای تزئین آش دندونی نیز می توانید به سلیقۀ خود از نعناع، سیر و پیاز داغ و بعلاوه کشک پاستوریزه بهره ببرید. البته در صورت تمایل نیز می توان گردوی خرد شده نیز بر روش آش دندونی قرار داد.

خواص آش دندونی

آش دندونی به علت مواد اولیه اش یعنی حبوبات و گوشت دارای خواص بسیاری است. این غذا کاملاً یک غذای مقوی محسوب می گردد. در ادامه به طور مختصر به بعضی خواص این غذا پرداخته ایم.

منبع غنی پروتئین

پروتئین یک ماده مغذی حیاتی است که نقش اساسی در حفظ و ترمیم بدن دارد. لوبیا سرشار از آمینواسیدها یعنی عناصر سازنده پروتئین است. به طور کلی 20 منبع آمینواسید وجود دارد که 9 مورد از آنها برای بدن ضروری هستند. بعلاوه دو نوع منبع پروتئین وجود دارد: کامل و ناقص. محصولات حیوانی، سویا و کینوا همه پروتئین کامل هستند. به این معنی که حاوی هر 9 اسید آمینه ضروری هستند. با این حال از همه انواع حبوبات، فقط دانه سویا حاوی هر 9 اسید آمینه است. اما در مجموع می توان گفت که حبوبات اندازه قابل توجهی پروتئین دارند. بعلاوه دارا به علت وجود گوشت نیز در آش دندونی اندازه پروتئینی که بدن می رسد بیشتر خواهد شد. گفتنی است که حبوبات کالری و چربی اشباع کمتری نسبت به سایر منابع پروتئینی مانند گوشت و محصولات لبنی کم چرب یا کم چرب دارند.

منبع آنتی اکسیدان

لوبیا سرشار از پلی فنول است که نوعی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها با اثرات خود بر روی رادیکال های آزاد که مواد شیمیایی مضر بدن در طول متابولیسم و سایر فرایندها هستند، مبارزه می نمایند. رادیکال های آزاد می توانند باعث آسیب سلول ها شده که می تواند منجر به بیماری های مختلف گردد. آنتی اکسیدان ها به بدن در دفع رادیکال های آزاد یاری می نمایند. به این ترتیب غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند لوبیا می توانند از بدن در برابر بیماری ها محافظت نمایند.

دیابت و متابولیسم گلوکز

حبوبات ممکن است به تثبیت سطح گلوکز خون یا حتی جلوگیری از دیابت یاری کند. حبوبات سرشار از فیبر هستند که سبب کاهش قند خون می شوند. جالب است بدانید که کسانی که رژیم غذایی با فیبر دارند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در آن ها کاهش می باید. بعلاوه شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه ممکن است به کاهش قند خون در افرادی که قبلاً به این بیماری مبتلا شده اند نیز یاری کند.

نتیجه گیری

همانطور که خواندید آش دندانی یک آش مناسبتی است که خواص بسیار زیادی دارد. برای تهیه این آش باید از یک روز قبل اقدام کنید تا نتیجۀ نهایی دلچسب گردد. این آش را می توانید در مناسبت های دیگر نیز تهیه کنید. این آش در آذربایجان به آش دیشلیق نیز شناخته می گردد. آش دندونی به علت داشتن مواد اولیه مقوی، خواص بسیار زیادی دارد که به اختصار به آن ها اشاره شد.

منبع: اسنپ مارکت

به "طرز تهیه آش دندانی اصیل" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش دندانی اصیل"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید